De marketplaces trends voor 2024

Ondanks een ongekende inflatie en roerige tijden lijkt het de grote marketplaces nog steeds voor de wind te gaan. Zowel de verkoop als advertentie inkomsten blijven zowel bij Bol als Amazon groeien.

1. Efficiëntie met behulp van AI

De eerste listings hadden we al gemaakt in 2023, maar in 2024 zullen er steeds meer listings online komen te staan met behulp van AI.

Steeds meer tooling integreren toepassingen zoals ChatGPT om bijvoorbeeld teksten te schrijven en listings te verrijken. AI-functionaliteiten binnen Boloo, Canva & Junglescout zorgen ervoor dat we binnen no-time een gelikte listing hebben gemaakt met behulp van AI.

2. Toenemende concurrentie

Doordat deze tools betaalbaar en schaalbaar zijn zullen steeds meer adverteerders AI gaan omarmen. Dit zal ervoor zorgen dat steeds meer producten volledig verrijkt worden. Van volledige omschrijvingen tot uitgebreide handleidingen en unieke afbeeldingen, AI wordt in 2024 je belangrijkste collega.

Meer weten?

Wij vertellen je graag alles over onze diensten.  Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op .

Sparren met een specialist? 

3. Virtual & augmented reality

VR & AR, we kennen het natuurlijk al een tijdje. Het is alweer 7 jaar geleden dat Niantic de AR markt veroverde met Pokemon Go. Sindsdien zien we steeds meer toepassingen, ook in het e-commerce landschap. Denk aan de filters op Snapchat of de virtuele paskamer. Maar ook binnen bijvoorbeeld Amazon kun je al een bank virtueel in je woonkamer plaatsen om te zien hoe het zal staan. 

In 2024 zullen we een fikse toename zien als het gaat om dergelijke toepassingen. De markt is er klaar voor en Google lanceerde zelfs een speciaal feed attribuut gericht op het tonen van producten als AR & 3D model.

4. Voorwaarden en regelgeving

Platformen zoals bol.com gaan steeds strenger toezien dat de regels voor hun verkooppartners ook daadwerkelijk worden nageleefd. Voorbeelden dat producten offline worden gehaald of prijzen worden aangepast wanneer deze ook te koop zijn op Chinese marktplaatsen komen steeds vaker voor. Het leveren van toegevoegde waarde wordt hierin belangrijker dan ooit.

Goed nieuws als je het ons vraagt. De jaren dat cowboys eenvoudig konden dropshippen lijken we in 2024 steeds verder achter ons te laten. 

Dit biedt perspectief voor de eerlijke ondernemer. Je zaakjes op orde hebben en toegevoegde waarde leveren voor je klant wordt hierin nog belangrijker. Kun je hier 2 vinkjes zetten dan is de kans groot dat je zal profiteren in 2024.

Volgens Statista groeit de e-commerce markt zelfs door naar 5,56 biljoen in 2027. Hier lijkt bij uitstek een rol weggelegd voor Marketplaces.

5. Betalen om te retourneren?

Retouren zijn voor ondernemers een doorn in het oog. Steeds meer winkels krabbelen terug als het gaat om gratis retourneren. Wehkamp liet eerder al in 2023 weten te stoppen met het gratis aanbieden van het retourneren. Klanten betalen € 0,50 wanneer ze een product retourneren. 

De vraag is of grote spelers zoals Bol.com en de Mediamarkt deze trend omarmen in 2024. Vooralsnog geven deze partijen aan zich te focussen op de kwaliteit van de informatievoorziening om het aantal retouren terug te dringen. Laten we eerlijk zijn, we bestellen allemaal meerdere maten.

De vraag is of je dit met een extra fee voorkomt, feit is wel dat dit bedrag kan worden ingezet om de CO2 footprint te compenseren.

 

Kortom:

In 2024 staat de e-commercewereld voor enkele snelle veranderingen. Terwijl de inflatie ongekende hoogtes bereikt, omarmen steeds meer verkopers op marktplaatsen AI als een cruciaal hulpmiddel. Efficiëntie met behulp van AI wordt de norm, met AI-gestuurde tools die snel en effectief listings en content genereren. Bovendien zal Virtual & Augmented Reality een grotere rol spelen, en strenge regelgeving zal de eerlijke ondernemer belonen. Terwijl retouren onder de loep worden genomen, groeit de e-commerce markt gestaag, en marktplaatsen lijken een cruciale rol te spelen in deze evolutie.

Meer weten?

Wij vertellen je graag alles over onze diensten.  Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op .

Wat is jouw
marketing uitdaging?

Vul dit formulier in en krijg vandaag nog een fellow aan de lijn!

Een greep uit onze succesverhalen

Groei via een sterke focus op ‘nieuwe klanten’ voor Olcay Gulsen Beauty (OGB)

Succesvolle employer branding campagne zorgt voor een vliegende start

De ultieme beleving bij het BBQ Experience Festival 

Wij zijn Yourfellow,
jouw digitale groei
start hier

Noordhaven 50
4761 DB Zevenbergen
Parkeren

Wij zijn Yourfellow,
jouw digitale groei
start hier

Noordhaven 50
4761 DB Zevenbergen
Parkeren