Home > Dit is hoe je menselijk gedrag kunt beïnvloeden
Onze collega Maik Romme bezocht in oktober van 2023 “Het Leukste Event over Marketing Psychologie” georganiseerd door Christ Coolen. Hierbij werd er door verschillende experts op het gebied van marketingpsychologie gesproken over het beïnvloeden van gedrag en hoe je hier als organisatie op kunt inspelen. In dit artikel hebben we de drie belangrijkste beïnvloedingsfactoren voor je op een rijtje gezet!
Wij mensen zien onszelf graag als rationele wezens die onze keuzes baseren op feiten en argumenten. Maar niets is minder waar, want volgens Nederlands hersenonderzoeker Victor Lamme beslissen mensen niet op feiten, maar op basis van emotie. En hiervoor zijn drie belangrijke ‘knoppen’ waar we op kunnen drukken, namelijk: hebzucht, angst en kuddegedrag.
Een groter huis, een betere baan of een luxere auto. Het is menselijk om altijd beter of of meer te willen. Door de dopamine rush die we krijgen, voelen we ons namelijk voor een korte tijd goed. En omdat we ons als mensen goed willen voelen, zullen we altijd dit gevoel achterna jagen.
Dit gevoel van goed voelen zit eigenlijk al sinds het begin van de mensheid in ons DNA gebakken en heeft ervoor gezorgd dat we ons hebben kunnen evolueren tot wie we nu zijn. Want de dopamine die vrij kwam tijdens het jagen is verantwoordelijk voor beloning en motivatie, en zorgt ervoor dat we dit gedrag blijven herhalen. In het geval van onze voorouders redelijk belangrijk, vooral wanneer dit beslist of je familie eten heeft of verhongert.
Hoe kun je met je dienst of product op hebzucht inspelen? Zorg ervoor dat je iets aanbiedt dat mensen dit fijne gevoel kan geven. De makkelijkste manier om dit te doen, is om met je merk een positie in te nemen waarbij je inspeelt op status of geluk. Een aantal voorbeelden:
Ook in de B2B sector kunnen we dit concept toepassen. Want ook hier gaat het over het zorgen dat mensen zich goed gaan voelen. Naast het feit dat geld van andere bedrijven dit doet, kan het ook gaan om de statusverhoging van een werknemer of het krijgen van een promotie dankzij het aangaan van een samenwerking.
Wij vertellen je graag alles over onze diensten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op .
Zoals eerder gezegd, willen we als mensen altijd beter. Maar misschien nog belangrijker dan dat, is dat we er alles aan doen om er niet op achteruit te gaan. Een verlies weegt namelijk twee keer zo zwaar dan iets winnen. Denk bijvoorbeeld aan de impact van het verliezen van je baan ten opzichte van een promotie. Of het winnen van €100 bij de roulettetafel ten opzichte van het verliezen van €100. In beide gevallen zal het verlies meer impact hebben en langer duren om te verwerken dan wanneer het positief was uitgevallen.
Het is dan ook niet heel gek dat mensen er alles aan doen om verlies of gevaar te vermijden. Een bekend voorbeeld hiervan is FOMO, oftewel “fear of missing out”. Het gaat hier om het gevoel dat je iets mist wat van waarde kan zijn. Enkele voorbeelden van FOMO zijn:
Zoals je ziet zijn veel van deze voorbeelden verbonden aan schaarste of tijdsdruk. Door de beslissing te nemen om de hotelkamer te boeken of het lot te kopen, kunnen we eindelijk weer relaxen. Binnen de B2B kunnen we dit ook gebruiken. Hierbij kunnen we angst wegnemen door een unieke kans te bieden of een oplossing te bieden die risico’s afdekt.
Je ziet een peuter huilen omdat hij zijn ijsje heeft laten vallen en je voelt onmiddellijk medelijden; je beste vriend(in) barst in lachen uit terwijl ze een grappige video bekijkt, en je begint automatisch mee te lachen. Ons vermogen om zo instinctief en vrijwel direct de emoties van anderen te begrijpen, kan worden toegeschreven aan een speciale groep zenuwcellen: spiegelneuronen. Deze groep neuronen is al bij baby’s actief zodat ze wenselijk gedrag kunnen aanleren en zitten dus diep in ons brein versleuteld.
Maar waar het nadoen van mensen in ons vroege leven erg behulpzaam kan zijn, is het voor volwassenen soms funest. Zogenaamd ‘kuddegedrag’ zorgde namelijk ook voor de Tulpenmanie in de 17e eeuw en de Internetzeepbel eind jaren 90. Gelukje voor marketeers: door elementen als sociale bewijskracht in te zetten kunnen mensen beïnvloed worden. Wanneer andere mensen een product of dienst als positief hebben ervaren, moet dat namelijk ook voor ons gelden. Een goed voorbeeld hiervan is influencer marketing, waarbij populaire influencers een bepaald product aanbieden aan een groot publiek.
Ook binnen de B2B branche kan ‘de kudde’ worden aangesproken. Zo kunnen ze overtuigd worden door testimonials van eerdere klanten. Het vermijden van onzekerheid (de eerste zijn) kan worden opgelost door duidelijk te laten zien dat andere bedrijven al eerder succes hebben gehad.
Wij vertellen je graag alles over onze diensten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op .
Vul dit formulier in en krijg vandaag nog een fellow aan de lijn!
2023 Yourfellow, Alle rechten voorbehouden
Noordhaven 84
4761 DC Zevenbergen
Parkeren
Cookies
Privacy