Facebook Messenger Marketing voor bedrijven

Facebook is het meest gebruikte social media kanaal op onze aardbol. Doordat het platform zo enorm veel gebruikers kent, is het een populair medium voor bedrijven om te adverteren. Facebook Messenger is de bijhorende chatapplicatie. Met meer dan 1,3 miljard actieve gebruikers wereldwijd is Facebook Messenger net zo groot als bijvoorbeeld chatgigant Whatsapp. Via Facebook Messenger kunnen gebruikers elkaar berichten, video´s, en afbeeldingen sturen. Daarnaast kun je via Facebook Messenger videogesprekken starten en elkaar via een internetverbinding opbellen. Bovenstaande functionaliteiten zorgen ervoor dat de populariteit van de Facebook Messenger app de laatste jaren flink is gestegen.

Dit zijn de 4 populairste Messaging Apps van dit moment:

 1. WhatsApp
 2. Facebook Messenger
 3. WeChat
 4. Viber

 

Bovenstaande apps hebben nu dus al meer actieve gebruikers dan Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn.

Messenger Marketing voorbij aan Social Media. – BI Intelligence

In dit blog ga ik dieper in op de volgende onderwerpen:

 • Facebook Messenger voor bedrijven
 • Wat is een chatbot?
 • Chatbots als klantenservice (ondersteuning)
 • Chatbots: de vervanger van e-mail?

Facebook Messenger: kansen voor ondernemers

Door het grote aantal actieve gebruikers biedt het Messenger platform ontzettend veel potentie voor ondernemers die nét wat anders willen. Met Facebook Messenger staat een bedrijf namelijk direct in contact met zijn of haar klant. Anders dan bij traditionele marketingkanalen wordt er binnen Facebook Messenger een interactie aangegaan met de klant.

Facebook Messenger is dus niet zoals e-mailmarketing een zendkanaal, maar staat juist open voor een conversatie. Het organische bereik van Facebook berichten neemt steeds verder af. Met de nieuwste aankondiging zal dit bereik bijna nihil worden.

Persoonlijke berichten gaan op Facebook een grotere rol spelen. De tijdlijn wordt persoonlijker, met meer posts van vrienden en familie. Want zoals Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, zelf uitlegt: “familie en vrienden zijn de kern van de ervaring”.

Het is dan ook van belang om een kern van fans op te bouwen, die je altijd en overal kunt bereiken. Dit kun je doen door te vragen of zij jouw pagina gaan ‘volgen’ in plaats van slechts ‘liken’ of door middel van Facebook Messenger. Facebook Messenger is een goedkoop alternatief om de doelgroep alsnog te bereiken. Ik weet het zeker: Messenger marketing is de toekomst. Hoe kun je hier als bedrijf op kunt inspringen? Ik ga het je proberen uit te leggen.

Meer weten?

Wij vertellen je graag alles over onze diensten.  Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op .

Sparren met een specialist? 

Wat is een Facebook Messenger Chatbot?

Een chatbot is een geautomatiseerde gesprekspartner die aan de hand van gesimuleerde en vooraf ingecalculeerde vragen antwoorden geeft.

Jouw chatbot kun je zelf ontzettend persoonlijk én slim maken. Afhankelijk van de input die jij jouw chatbot meegeeft, zal de chatbot steeds slimmer worden. Kom je er bijvoorbeeld achter dat klanten vragen stellen waar jij niet over hebt nagedacht, dan kun je deze vragen toevoegen aan de chatbot. Er zijn zelfs chatbots op deze wereld met heuse hobby’s, lievelingsgerechten en partners. Er zijn zelfs chatbots op deze wereld met heuse hobby’s, lievelingsgerechten en partners.

Chatbots als klantenservice

Doordat bedrijven met een chatbot in kunnen spelen op veel gestelde vragen, nemen chatbots steeds vaker een deel van de klantenservice uit handen. Denk hierbij aan terugkerende vragen als:

 • Hoe laat zijn jullie open?
 • Wat zijn de verzendkosten?
 • Kan ik contant bij jullie betalen?
 • Hebben jullie vegetarische gerechten?
 • Waar kan ik reserveren?

 

Doordat Facebook Messenger Chatbots de ‘klantenservice’ ontzorgen met slimme antwoorden, hebben medewerkers meer tijd om complexere vraagstukken op te lossen. Het bedrijf blij, de klant blij.

Verzamelen van ‘fans’ was nog nooit zo eenvoudig

Daarnaast kun je met diverse tools ‘groepen’ verzamelen waar jij een bericht naar kunt versturen via Facebook Messenger. Wanneer iemand de interactie aangaat met jouw Facebook Messenger chat, wordt deze persoon in een lijst opgeslagen. Dit is vergelijkbaar met jouw nieuwsbriefbestand.

 

Een voorbeeld van een groeiend aantal volgers via een chatbot.

Je kunt zo ontzettend persoonlijke aanbiedingen sturen naar klanten. Zo kun je bijvoorbeeld iedereen die een bepaalde actie onderneemt via jouw chatbot in een aparte lijst verwerken. Deze klanten kun je in een later stadium bijvoorbeeld een bericht sturen met € 5 korting, speciaal voor trouwe klanten.

Facebook Messenger ter vervanging van je e-mailmarketing

De meeste mensen ontvangen tientallen aanbiedingen via de mail binnen per dag. Hierdoor zien zij en waarschijnlijk jij door de bomen het bos niet meer. Met veel geluk worden de nieuwsbrieven waar jij en je collega’s bloed, zweet en tranen in stoppen door maximaal 35% van je ‘abonnees’ gelezen. Open ratio’s van berichten verstuurd door een Facebook Messenger gaan door het dak. Met een Facebook Chatbot stuur jij zogenaamde ‘broadcasts’ (bijvoorbeeld de kortingscode), met een open ratio tot wel 99%. Doordat veel gebruikers push notificaties aan hebben staan op hun mobiele telefoon, springt jouw bericht er direct uit op zijn of haar mobiele telefoon.

Minder is meer

In de wetenschap dat Facebook berichten via een Chatbot dus 3 tot 5 keer beter gelezen worden, betekent dat ook dat je minder personen nodig hebt om jouw aanbieding of nieuws bekend te maken onder jouw doelgroep. Een simpele rekensom leert ons dat Chatbots het verschil kunnen maken voor jouw organisatie.

Oude situatie:

 • 1000 e-mailadressen in je database
 • 30% openratio
 • 300 gebruikers lezen je nieuwsbrief

Nieuwe situatie:

 • 350 subscribers voor je chatbot
 • 90% openratio
 • 315 gebruikers lezen je broadcast

Ben jij benieuwd hoe jij een chatbot kunt inzetten voor jouw bedrijf? Vraag vrijblijvend via het contactformulier meer informatie op over hoe een chatbot interessant kan zijn voor jouw organisatie!

Probeer onze Facebook Messenger Chatbot.

Betaalbare Facebook Messenger Chatbot laten maken?

Neem contact op met Your Fellow. Wij geven je graag vrijblijvend advies of een demo over de mogelijkheden van Messenger Marketing voor jouw organisatie. Wij bouwen ook Whatsapp chatbots.

Meer weten?

Wij vertellen je graag alles over onze diensten.  Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op .

Wat is jouw
marketing uitdaging?

Vul dit formulier in en krijg vandaag nog een fellow aan de lijn!

Een greep uit onze succesverhalen

Succesvolle employer branding campagne zorgt voor een vliegende start

De ultieme beleving bij het BBQ Experience Festival 

Bracefox krijgt een organische kick-start door middel van  AI 

Wij zijn Yourfellow,
jouw digitale groei
start hier

Noordhaven 50
4761 DB Zevenbergen
Parkeren

Wij zijn Yourfellow,
jouw digitale groei
start hier

Noordhaven 50
4761 DB Zevenbergen
Parkeren