Home > Het 3H-model: de basis voor een gedegen contentstrategie
Het 3H-model: de basis voor een gedegen contentstrategie
Een aantal jaar geleden ontwikkelde Google een model voor contentmakers op YouTube, genaamd: het 3H-model. Het 3H-model moest content creators een framework bieden om op een gestructureerde en gedegen manier een contentstrategie uit te rollen. Al snel ontdekte men dat het model breder toepasbaar is en zelfs kan worden ingezet om content te realiseren, die vervolgens kan worden gepromoot via bijvoorbeeld zoekmachine adverteren of social media advertising. Wat is het 3H-model, hoe kan het worden ingezet en waarom is zinvol om je contentstrategie aan het 3H-model op te hangen? We lichten het graag toe.



Wat is het 3H-model?
Het 3H-model bestaat uit drie soorten content, te weten: Hero, Hub en Hygiëne.
De drie verschillende soorten content komen in hun eigen frequentie voor in een contentplanning. Het model is een fijne kapstok om een contentplanning aan op te hangen en benadrukt het belang om de drie H’s als component terug te laten komen in een algehele online marketingstrategie. We lichten de 3H’s graag aan je toe:

Hero
Hero-content is ‘the top of the bill’ als het om content gaat. Deze contentvorm is groots en impactvol. Het zal je niet verrassen dat het ook de moeilijkste vorm is van content wanneer je dit echt op een goede manier wilt inzetten. Hero-content kenmerkt zich door een creatief, uitdagend en uitgesproken karakter. Hierdoor is het mogelijk om een grote doelgroep aan te spreken en hen een wauw-gevoel te geven. Het doel van hero-content is om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met jouw bedrijf of product. Bij Hero-content kun je denken aan een reclame-campagne, waarmee je de aandacht trekt en je merk bijzonder maakt. Het is een hele uitdaging om Hero-content te maken. Het is dan ook helemaal niet gek om dit maar 1x per jaar in te zetten. Eén tot drie keer is de gouden regel.
Hero binnen online marketing
- Video-marketing: de meest gebruikte en voor de hand liggende contentvorm om Hero-content aan op te hangen, is video. De droom en het beoogde doel is natuurlijk een video te ontwikkelen die ‘viral’ gaat. Dit zijn video’s die een gigantisch bereik met zich meebrengen, omdat ze bijvoorbeeld grappig of inspirerend zijn.
- Zoekmachine optimalisatie: is Hero-content en SEO een goede match? Absoluut! Hero-content is zeker niet nieuw binnen dit spectrum en wordt ook wel ‘pillar content’ genoemd. Pillar content betekent dat je één stuk content hebt die allesomvattend is over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld in de vorm van een longread.
- Zoekmachine adverteren: Hero-content binnen SEA kan tot uiting komen door unieke acties te promoten via SEA, waarbij uiteraard een nadruk ligt op video-advertenties (video-marketing).
Meer weten?
Wij vertellen je graag alles over onze diensten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op .
Sparren met een specialist?
Hub
Waar Hero-content ervoor zorgt dat je een grote doelgroep aanspreekt en brand awareness creërt, is het doel van Hub-content om ervoor te zorgen dat men terugkomt voor meer via geplande campagnes. Hub-content wordt bijvoorbeeld ingezet in een serie of reeks van video’s, blogs, etc. rondom een gezamenlijk thema. Hub-content zorgt ervoor dat je aan een langere relatie met potentiële klanten werkt, nadat je ze met Hero-of Hygiëne-content hebt aangetrokken. Een groot verschil tussen Hygiëne- en Hub-content is dat Hub-content niet ‘always on’ is, maar verschillende keren per jaar worden ingezet. Veelal met als doel: sales activatie, kleine branding en/of events promoten.
Hub binnen online marketing
- Video-marketing: Hub-content in de vorm van video is vaak te herkennen aan bijvoorbeeld een doorlopende serie. Een voorbeeld hiervan onze opdrachtgever BBQ Experience Center die met enige regelmaat video’s met BBQ recepten publiceert op YouTube.
- Zoekmachine optimalisatie: Een groot gedeelte van de content zal onder Hygiëne-content vallen, maar er zijn ook zeker relevante vormen van content die in de Hub-laag kunnen worden ingezet. Voorbeelden van soorten content zijn: blogs of landingspagina’s. Deze onderwerpen spelen minder in op onderwerpen met een hoog zoekvolume, maar vertellen meer over een specifiek onderwerp of thema.
- Zoekmachine adverteren: Hub-content dat wordt gepromoot via zoekmachine adverteren vindt vooral plaats via het display- en video-netwerk via Google. Zoomen we specifiek in op e-commerce, dan wordt met Hub-content vooral ingezoomd op specifieke acties en dienen deze om een bredere doelgroep aan te trekken.
Hygiëne
Hygiëne-content zorgt voor een stabiele onderstroom. Via Google wordt jouw content zichtbaar en brengen consumenten een bezoek aan jouw website. Deze bezoekers worden vervolgens verder opgewarmd voor jouw merk door HUB-content.
De Hygiëne-content wordt ook wel Help-content genoemd. In deze laag probeer je in te spelen op de zoekvraag van jouw doelgroep. Zijn er specifieke vragen waar jouw doelgroep mee kampt en hoe kan je hier met jouw content op inspelen en de vraag van de consument beantwoorden? De Hygiëne-laag vormt het fundament in jouw contentstrategie. De reden hiervan is dat je met deze content continu nieuw verkeer naar jouw website genereert. Deze content is altijd relevant en laat je daardoor altijd online staan. De Hygiëne-laag is terugkerend, omdat je steeds weer aan nieuwe vormen van Hygiëne-content kunt werken om meer en nieuwe bezoekers aan te trekken. Om deze reden wordt de Hygiëne-laag ook wel ‘always on’ content genoemd.
Hygiëne binnen online marketing
- Video-marketing: Wil je met video-marketing aan de slag in de Hygiëne-laag? Dan is dat zeker mogelijk. Zo zou je in deze laag video’s kunnen ontwikkelen die uitleg geven over jouw producten of diensten of de meest voorkomende vragen beantwoorden.
- Zoekmachine optimalisatie: Hygiëne-content kan een belangrijke rol spelen wanneer je aan de slag wilt met zoekmachine optimalisatie. Zeker in het geval van e-commerce valt deze contentvorm in de ‘always on’ laag. Hierbij kan worden gedacht aan content rondom producten, categorieën en merken die verkocht worden. Een tip: neem hier altijd de zoekintentie van de consument in op. Een zoekwoordonderzoek biedt hierbij uitkomst.
- Zoekmachine adverteren: Zoomen we specifiek in op zoekmachine adverteren, dan is hygiëne-content binnen dit kanaal de ‘always on’ laag. Hieronder vallen de campagnes die altijd live moeten staan om de juiste doelgroepen aan te trekken. Een goed voorbeeld hiervan is Google Shopping, maar ook het zoek- en display netwerk bieden hier uitkomst.
Het 3H-model zorgt voor frequentie en consistentie
Het 3H-model zorgt voor een contentstrategie die zich kenmerkt vanwege de frequentie en consistentie. Twee factoren die worden gewaardeerd door Google én de potentiële klant.
Allereerst Google. De zoekmachine waardeert relevantie. Hoe beter de website, webshop of content aansluit op de zoekintentie van jouw doelgroep, hoe relevanter jouw website wordt beoordeeld door Google. Daarnaast speelt de frequentie ook rol in de ranking van de website in de zoekmachine. Wanneer je met enige regelmaat iets deelt dat ook nog eens relevant is, geef je de Googlebot(s) een reden om vaker langs jouw website langs te komen.
Met enige regelmaat aantrekkelijke en relevante content delen, zorgt ook bij potentiële klanten voor interesse. Wanneer content wordt gedeeld dat bezoekers helpt problemen op te lossen of vragen te beantwoorden, zullen de bezoekers uitkijken naar de content die je deelt. Deze loyaliteit van jouw potentiële consument is key om hen ambassadeur te laten worden van jouw bedrijf, merk of product. Misschien raden zij jou wel aan bij vergelijkbare doelgroepen die op zoek zijn naar hetzelfde product of antwoord op de vraag die zij hebben.
Hieronder zie je een voorbeeld hoe je het 3H-model kunt verwerken in een contentplanning:

Aan de slag met het 3H-model
Voordat je begint met het ontwikkelen van content en het vullen van een contentstrategie via het 3H-model, is het zaak om jezelf en het bedrijf de volgende vragen te stellen.
- Welke doelgroep wil je aanspreken en wat willen we bereiken?
- Hanteer je een consistente stijl in al je uitingen, zoals de schrijfstijl, tone of voice of specifieke templates.
- Is intern voldoende tijd beschikbaar om content te maken en te delen.
- Sluit de content en boodschap aan op de identiteit.
- Welke vragen heeft jouw doelgroep? Dit kun je bijvoorbeeld achterhalen via een zoekwoordonderzoek.
- Is de content eenvoudig te raadplegen?
YourFellow helpt je graag het 3H-model te implementeren
Wil je aan de slag met het 3H-model, maar weet je niet waar te beginnen? Wil je ondersteuning om invulling te geven aan de 3H’s en deze aan te laten sluiten op jouw bedrijfsdoelstellingen. Of heb je niet de capaciteit om de content voor de Hero-, Hub- of Hygiëne-laag te ontwikkelen? Neem dan vrijblijvend contact op met de Fellows. We denken graag met je mee.
Meer weten?
Wij vertellen je graag alles over onze diensten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op .

Wat is jouw
marketing uitdaging?
Vul dit formulier in en krijg vandaag nog een fellow aan de lijn!




















