Nikoi ervaart het belang van een website migratie

Vroeg of laat moet ieder bedrijf er een keer aan geloven: de website is aan vernieuwing of vervanging toe. Staat een overgang op de planning, dan is het goed om tijdig na te denken over de website migratie. Het is natuurlijk eeuwig zonde dat de tijd, energie en geld die je in de vindbaarheid van jouw huidige website hebt gestopt, verloren gaat. Wat is een website migratie? Welke stappen bevat een migratieplan? Welke resultaten biedt een succesvol migratieplan? Aan de hand van een onlangs uitgevoerde migratie voor onze klant Nikoi geven we antwoord op al deze vragen.

Website-migratie zonder verlies in organisch verkeer

Geen verlies in organische omzet

Goede technische basis om door te groeien

Over Nikoi

Sinds 2007 is Nikoi – na ruim 19 jaar ervaring – gestart met de online verkoop van vijverproducten. En met succes! Het bedrijf heeft in al die jaren duizenden klanten mogen helpen bij de aanschaf van hun vijverproducten. Het bedrijf is ervan overtuigd dat het succes alleen door een goede service, snelle levering en scherpe prijzen kan behouden. Kortom: Nikoi is dé plek waar je terecht kunt voor, koivoer, uv-lampen, vijverfilters, vijverpompen en producten voor waterbehandeling en het tegengaan van bacteriën.

''Mooi om te zien dat de website migratie van Nikoi zijn vruchten afwerpt . De opgebouwde posities en het verkeer vanuit de zoekmachine naar de nieuwe website zijn stabiel gebleven.''

Joris Krauweel
Digital Marketing Consultant

Redenen van een website migratie

Verschillende redenen kunnen ten grondslag liggen aan een website migratie. Nikoi had haar webshop ‘draaien’ op Magento 1 software. Magento is officieel gestopt met het ondersteunen van deze versie. Een overgang naar Magento 2 én een website migratie was voor Nikoi dus noodzakelijk. Andere redenen om een migratie te plannen zijn:

  • Een vernieuwing van de website, update van de software (zoals bij Nikoi) of overstap van CMS;
  • Wijzigen van de huidige website-/URL-structuur;
  • Domeinen die worden samengevoegd of juist gesplitst;
  • Overgang naar een beveiligde omgeving;
  • Switchen naar een andere hostingpartij.

Waarom een website migratie zo belangrijk is?

Wat is een website migratie precies en waarom is dit zo belangrijk? Twee belangrijke vragen waarop de antwoorden een hoop verduidelijking geven. Wanneer één van de in de vorige alinea genoemde situaties van toepassing is, is een website migratie noodzakelijk. Vindt er bijvoorbeeld een aanpassing in de website-structuur plaats, dan zullen de URL’s mee veranderen. Alleen hebben de ‘oude’ URL’s na veel energie, tijd en geld een bepaalde waarde en positie opgebouwd binnen de zoekmachine. Zonde wanneer deze verloren gaan door geen website migratie te plannen. Daarom is het van belang om deze URL’s op de juiste manier door te laten verwijzen naar de nieuwe pagina’s en zo de waarde over te laten nemen. Klinkt logisch toch? Toch kennen we allemaal bedrijven die een nieuwe website lanceren, niet hebben nagedacht over een migratieplan en hun opgebouwde positie behoorlijk zien kelderen. Geloof me, het overkomt de grootste, zoals Transavia in 2015. Hieronder hebben wij een handig stappenplan om jouw website migratie succesvol te laten verlopen.

Sparren met onze specialisten?

Stappenplan in een website migratie

1. Vertrekpunt

Het vertrekpunt; ook wel de nulmeting genoemd. Je wilt tenslotte kunnen toetsen of de migratie succesvol is verlopen. Daarom starten we altijd met het inzichtelijk maken van het huidige verkeer uit de zoekmachine(s). Daarnaast maken we een overzicht van de huidige posities binnen de zoekmachine(s) op relevante zoektermen.

2. Huidige URL’s

Een volgende stap is het inzichtelijk maken van de huidige URL’s binnen de website en deze op waarde in te schatten. Natuurlijk kun je de URL’s handmatig inzichtelijk maken, maar je gaat zeker URL’s over het hoofd zien. Maak gebruik van een bepaalde website-crawler, zoals Screaming Frog om een uitdraai te maken van al je huidige URL’s. Ook is het vaak mogelijk om een uitdraai te maken vanuit je CMS. 

De URL’s zijn in kaart gebracht. Tijd om deze op waarde in te schatten. Bekijk via Google Analytics en Search Console welke URL’s de meeste pagina’s worden weergegeven, de meeste bestemmingspagina’s vanuit de zoekmachine zijn en welke bestemmingspagina’s de meeste vanuit backlinks worden herkend. 

Dit schema maakt in een oogopslag inzichtelijk welke URL’s jouw huidige website bevat en wat de waarde van de URL’s is.

3. Nieuwe URL’s

Dezelfde activiteit als in stap 2 vindt plaats (zonder het meegeven van waarde aan URL’s). Je gaat namelijk de nieuwe URL’s inzichtelijk maken. Hiervoor is het van belang dat de nieuwe website zich in een testomgeving bevindt. Raadpleeg opnieuw de crawler en laat deze alle nieuwe URL’s inzichtelijk maken.

4. Migratieschema

In het migratieschema komen stap 3 en 4 samen. We leggen namelijk de oude en nieuwe URL’s naast elkaar. Alle oude URL’s worden doorverwezen naar een nieuwe URL. Je weet namelijk dat de oude URL’s een bepaalde waarde hebben opgebouwd die we niet willen verliezen. Bij een nieuwe website worden niet altijd alle pagina’s overgenomen van de oude website. Waar verwijs ik dan naartoe? Hieronder zetten we de twee meest voorkomende mogelijkheden uiteen:

  1. De pagina blijft bestaan en krijgt een nieuwe URL: Je laat de oude URL met een 301-redirect doorverwijzen naar de nieuwe URL
  2. De pagina verdwijnt: Je laat de oude URL met een 301-redirect doorverwijzen naar de meest relevante nieuwe of bovenliggende pagina. Ontbreekt een relevante nieuwe pagina, laat dan de URL doorverwijzen naar de homepage. 

5. Testen

Voor livegang is het cruciaal om een aantal zaken in een test-omgeving te testen. Laat de webbouwer alle redirects doorvoeren en test vervolgens met behulp van een crawler welke status de oude URL aangeeft en of deze wordt doorverwezen naar de door jou opgegeven nieuwe URL. Test niet alleen of de oude URL een redirect heeft, maar ook of de URL waarnaar verwezen wordt op een bestaande pagina uitkomt. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat URL’s tussentijds toch nog veranderd of verwijderd zijn of dat er een spelfout is gemaakt in het migratieschema. Door net voor én na livegang de redirects en de URL’s waarnaar verwezen wordt te checken, zorg je ervoor dat hierin geen fouten worden gemaakt.

Check daarnaast ook of de benodigde pagina’s indexeerbaar zijn. Het zou natuurlijk zonde zijn dat de nieuwe website live gaat, alle redirects goed zijn ingesteld, maar de website uiteindelijk toch op ‘noindex’ staat.

6. Verhuizen

Staan alle seinen op groen? Dan is het tijd voor de verhuizing. Geef de webbouwer de opdracht om de website live te zetten. Nu kunnen de definitieve tests beginnen! Check nogmaals of alle redirects goed zijn ingesteld en de website indexeerbaar is. Check ook of de er geen belangrijke pagina’s meer vanuit de robots.txt geblokkeerd worden: In de robots.txt wordt aan zoekmachines opdracht gegeven om bepaalde pagina’s of hele delen van de website niet te crawlen (en daarmee te indexeren). Het kan voorkomen dat in de testomgeving een (‘Disallow’) regel wordt ingesteld om de website niet te crawlen. Na livegang wil nog weleens vergeten worden om dit op ‘allow’ te zetten. Het resultaat? De website wordt niet gecrawld en jouw waarden en posities zullen dalen. Een gewaarschuwd mens, telt voor twee.

Vergeet ook niet de XML Sitemap van de nieuwe website in te dienen bij Google Search Console. Een hele belangrijke stap om jouw nieuwe pagina’s door te geven aan Google!

7. Monitoren

De laatste stap heeft betrekking tot de monitoring. Houd na livegang de website goed in de gaten en controleer deze op het verkeer uit de zoekmachine, de posities van zoektermen en bijbehorende URL’s en meldingen in Google Search Console. Komen er toch nog fouten binnen? Het is nog niet te laat om aanvullende redirects door te voeren wanneer je hier tijdig bij bent.

Het resultaat van een goede migratie

Het grootste risico van een migratie is het verliezen van je goede posities, het organische (gratis) verkeer vanuit zoekmachines en daarmee samenhangend natuurlijk jouw omzet. Dit wil niet zeggen dat je niet kan of moet migreren wanneer dat nodig is. Sterker nog: een migratie kan ook veel goeds brengen!

Joris Krauweel – Digital marketing consultant binnen YourFellow: ”Als je gaat migreren, voorkom dan de eventuele verliezen in posities, verkeer en omzet door een goed migratieplan te maken. Dit doe je door een goede technische basis van de website neer te zetten, een volledig migratieschema op te stellen en zorgvuldig te testen en te checken!” 

Vragen over dit artikel of hulp nodig bij een website migratie?

Heb je vragen over dit artikel of hulp nodig bij een website migratie? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier hieronder en we gaan graag met je in gesprek. De Fellows staan voor je klaar!

Wat is jouw
marketing uitdaging?

Vul dit formulier in en krijg vandaag nog een fellow aan de lijn!

Een greep uit onze succesverhalen

Online recruitment campagne helpt ELLBRU aan nieuwe sollicitanten

Nikoi ervaart het belang van een website migratie

80% meer organische groei via content conversieratio

Wij zijn Yourfellow,
jouw digitale groei
start hier

Noordhaven 84
4761 DC Zevenbergen
Parkeren

Wij zijn Yourfellow,
jouw digitale groei
start hier

Noordhaven 84
4761 DC Zevenbergen
Parkeren